• Race

Sasol Solar Challenge

Meer dan 4,500 KM dwars door het veranderlijke landschap van Zuid-Afrika.

Van 22 tot en met 29 september rijdt Nuna9S mee in de Sasol Solar Challenge 2018 in Zuid Afrika. Deelnemende auto’s mogen alleen gebruik maken van zonne-energie om de finish te bereiken. De race voert van Pretoria, in het noordoosten, naar Stellenbosch vlakbij Kaapstad aan de westkust. Op 29 september zullen de teams finishen in Stellenbosch. De volgende dag, op 30 september, zullen alle deelnemers samen naar Kaapstad rijden voor de officiële huldiging.

Deze acht dagen durende race, door de diverse landschappen van Zuid-Afrika, is de ultieme duurzame uitdaging. Na een jaar met nadruk op highend innovatie, wordt strategie op de proef gesteld in deze race met een bijzonder doel: zoveel mogelijk kilometers afleggen. Deze kilometers kunnen verzameld worden door aan het eind van de dagetappe nog extra loops van 50 tot 150 kilometer af te leggen. Wie de meeste kilometers op zijn naam kan schrijven mag zichzelf kampioen zonneracen noemen!

De uitdagingen

Zowel het team als onze zonneauto, Nuna9S,  zullen in Zuid-Afrika flink op de proef worden gesteld. 8 Dagen lang betekent dit opstaan voor zonsopgang om Nuna in positie te krijgen om vervolgens de hele dag te racen en de avonden te vullen met klussen en het opzetten van je kamp. Ook brengen het klimaat en de omgeving diverse uitdagingen met zich mee. Door een combinatie van verschillende landschappen met onder andere steile hellingen zal onze zonneauto flink wat meer vermogen moeten kunnen leveren. Ten slotte zal onze strateeg tijdens de race veel lastige beslissingen moeten maken: hoeveel loops ga je elke dag rijden en hoe anticipeer je op de microklimaten in Zuid-Afrika?

Wil je weten hoe zo'n race er nou echt uitziet? Kijk dan hier onze aftermovie!

 

Bridgestone World Solar Challenge

3,000 KM dwars door Australië

Van 8 tot en met 15 oktober rijdt Nuna9 mee in de zonnerace in Australië. Deelnemende auto’s mogen tijdens de World Solar Challenge alleen gebruik maken van zonne-energie om de finish te bereiken. De race voert van Darwin, in het noorden, naar het ruim 3.000 kilometer zuidelijker gelegen Adelaide. Daarmee geldt het als de grootste zonnewedstrijd ter wereld. De winnaar mag zich daarom wereldkampioen zonneracen noemen. In 1987 werd de World Solar Challenge voor het eerst gereden. Dit jaar is dan ook een jubileumeditie. In de beginjaren deden vooral zogeheten fabrieksteams mee van onder andere Honda en General Motors. Pas sinds 2001 weten de universiteitsteams de race te domineren, met het Nuon Solar Team voorop.

Verschillende raceklasses

De Bridgestone World Solar Challenge is in de eerste plaats een ontwerpwedstrijd met als doel om 's werelds meest efficiënte elektrische auto te bouwen. Het tweejaarlijkse evenement wil de slimste jongeren ter wereld inspireren om bij te dragen aan duurzaam vervoer in de toekomst. Het evenement bestaat uit drie klassen die de diversiteit van zonneauto's en de verschillende designfilosofieën vertegenwoordigen. In totaal doen er 42 teams mee aan de race.

Challenger Class

De auto's die aan deze klasse deelnemen zijn visueel verbluffende eenpersoonsracewagens. Het zijn aerodynamische meesterwerken, gebouwd voor uithoudingsvermogen en maximale energie-efficiëntie. De winnaar is degene die als eerste finisht. Het Nuon Solar Team neemt deel aan deze klasse. Door een verandering in de reglementen van de editie van 2017, waarbij het totaal toegestane oppervlak aan zonnecellen werd teruggebracht met eenderde van het toegstane oppervlak in 2015, zijn er dit jaar vele verschillende concepten ontstaan. De concurrentie kwam al dichterbij, maar nu zal de race spannender worden dan ooit tevoren. 

Cruiser Class

De deelnemers aan de Cruiser Class worden geconfronteerd met de uitdaging om een zonnewagen te produceren die voldoet aan wat eindgebruikers van familieauto’s aantrekkelijk vinden. Snelheid speelt in deze klasse slechts een ondergeschikte rol. 

Adventure Class

De Adventure Class is geen wedstrijd. Vaak nemen auto’s deel die tijdens vorige deelnamen aan de Challenger Class. Het wordt ook vaak gebruikt als een testrace voor diegenen die weliswaar voldoen aan de strenge veiligheidsnormen, maar misschien niet volledig voldoen aan de meest recente technische eisen.

Meer info over de Bridgestone World Solar Challenge? Klik dan hier!  

 • Nuna

  Nuna

  Meer weten over ’s werelds beste zonneauto? Lees hier meer over Nuna9S

  Lees meer
 • Team

  Team

  Leer het verhaal van onze 10 teamleden kennen!

  Lees meer
 • Nieuws

  Nieuws

  Wil je graag op de hoogte blijven van de activiteiten van het Nuon Solar Team? Lees dan hier het laatste nieuws!

  Lees meer