• header-spionage-vermeedn-za

Ziekte speelt Nuon Solar Team parten in Zuid-Afrika

Geplaatst op 28-09-2018

Koploperspositie ontnomen na vergissing als gevolg van voedselvergiftiging Swellendam, 28 september 2018 

Na een spectaculaire inhaalslag donderdag op naaste concurrent Tokai, heeft het Nuon Solar Team een zware klap te verduren gekregen. Donderdagochtend voor de start legde een ziek teamlid per abuis zijn bagage in een strategiewagen van het Japanse team Tokai, die vrijwel identiek is aan die van het Delftse zonneraceteam. Nog voordat hij was ingestapt sprak iemand van Tokai hem aan en is het teamlid, na het maken van excuses, naar de eigen teamauto gelopen. Na dit voorval hebben de Japanners bij de raceorganisatie een klacht ingediend wegens ‘privacybreuk’. Het Nuon Solar Team kreeg een harde straf en moest meer dan 100 afgelegde kilometers inleveren. De Japanners staan hierdoor op een vrijwel onaantastbare voorsprong op de Nederlanders. Bij de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika wint het team dat met zijn zonneauto de meeste kilometers maakt in de gestelde tijd. “We zijn hierdoor als team heel erg geraakt”, zegt teamleider Jelle van der Lugt (24). “Het wordt moeilijk, maar we gaan er deze laatste twee dagen vol goede moed tegenaan en roepen iedereen op om ons te steunen.”

Bijschrift: Ondanks de tegenslag zet Nuon Solar Team alles op alles om hun voorsprong terug te pakken op de laatste dagen. Foto door Hans-Peter van Velthoven.

Uitgeput door ziekte

Het teamlid maakte zijn vergissing als gevolg van duizeligheid en misselijkheid door een voedselvergiftiging. Hij is een van de vier zieken in het team, dat ondanks de ziekenboeg er alles aan doet zich volledig op zijn missie te richten. Vanochtend was de verslagenheid bij de Nederlanders groot, nu het erop lijkt dat een menselijke fout ze de titel kan gaan kosten. Daar komt bij dat de weersomstandigheden vandaag minder gunstig zijn: er schijnt veel minder zon dan tijdens de strategische inhaalrace van donderdag. De finish van de Sasol Solar Challenge is morgen in Stellenbosch.

Teamleider Jelle: “We gaan niet bij de pakken neerzitten. We hebben hier anderhalf jaar keihard voor gewerkt en gaan alles op alles zetten om morgen als winnaar over de finish te rijden.”

- We willen graag benadrukken dat deze straf niet de keus van het Japanse team was, maar van een onafhankelijke jury, en dat we begrijpen dat de handeling - opzettelijk of niet - ernstig is. We hebben veel respect voor het Japanse team en onze relatie is gebaseerd op sportiviteit.  - 

 

 

Deel dit bericht:

 • Nuna

  Nuna

  Meer weten over ’s werelds beste zonneauto? Lees hier meer over Nuna9S

  Lees meer
 • Team

  Team

  Leer het verhaal van onze 10 teamleden kennen!

  Lees meer
 • Nieuws

  Nieuws

  Wil je graag op de hoogte blijven van de activiteiten van het Nuon Solar Team? Lees dan hier het laatste nieuws!

  Lees meer