• Header

  Wereldkampioen worden doe je samen! Bedankt voor uw support.

Nuon Solar Team zet stevig wereldrecord neer in race tegen de kl

Geplaatst op 03-10-2017

Het Nuon Solar Team legde op 21 juni met zonneauto Nuna 882 kilometer af in twaalf uur tijd. Daarmee zetten de studenten van de TU Delft op deze langste dag van het jaar een nieuw wereldrecord neer, tijdens een race op de testbaan van de RDW in Lelystad. De race tegen de klok werd gereden onder grote belangstelling van vrienden, familie en sponsoren en was de eerste zonnerace ooit op Nederlandse bodem. Voor het team zelf was het bovendien de eerste grote praktijktest in aanloop naar de Bridgestone World Solar Challenge, die in oktober plaatsvindt in Australië.  Nooit eerder werd een officieel 12-uurs afstandsrecord met een zonnewagen neergezet. Met de geslaagde race tegen de klok daagt het Nuon Solar Team nu andere zonneteams uit om het record te verbreken. Teamcaptain Sander vertelt: “We zijn trots op de afstand die op deze langste dag van het jaar hebben neergezet. We hoopten op veel zon, en gelukkig liet die ons – ondanks wat wolken hier en daar – niet in de steek. Voor een race in Nederland, waar de intensiteit van de zon veel minder is dan bijvoorbeeld in Australië, is dit echt een flinke afstand. We zijn benieuwd welk team onze prestatie weet te evenaren!”

Het startsein voor de race werd bij zonsopkomst om 05.19 uur gegeven door Marc Lammers, de voormalige bondscoach van het Nederlandse vrouwenhockeyteam en dit jaar teamcoach van het Nuon Solar Team. Precies twaalf uur later, om 17.19 uur, werd de Nuna afgevlagd door Naomi van As, olympisch hockeykampioene en dit jaar uitgeroepen tot de beste hockeyster van de wereld. Teamcoach Lammers: “Het team heeft vandaag een fantastische prestatie geleverd, en laten zien waarom ze echt een ‘winning team’ zijn. Bovendien was het een prima test voor het wereldkampioenschap in Australië. ”

Realistische racedag

Tijdens de wereldrecordpoging bootste het team de omstandigheden tijdens de World Solar Challenge in Australië zo realistisch mogelijk na. De teamleden kampeerden langs de racebaan, wisselden in recordtempo de banden en zorgden voor het optimaal laden van de zonnecellen van hun zonneauto. Ook de andere voertuigen waarmee het team de Nuna in Australië begeleidt deden mee, zoals Scout, die de weg baant, en Mission Control, waarin de strategie voor de race wordt bepaald. Het is voor het eerst dat het Nuon Solar Team zich met zo’n uitgebreide praktijkoefening voorbereidt op het wereldkampioenschap in Australië. Omdat het team elk jaar uit nieuwe leden bestaat – en dit team dus nooit eerder in Australië heeft geracet – kunnen de studenten deze praktijkervaring goed gebruiken. Voor de winst is goede samenwerking in het team minstens zo belangrijk als het bouwen van een snelle auto.

Deel dit bericht:

 • Nuna

  Nuna

  Meer weten over ’s werelds beste zonneauto? Lees hier meer over Nuna9S

  Lees meer
 • Team

  Team

  Leer het verhaal van onze 10 teamleden kennen!

  Lees meer
 • Nieuws

  Nieuws

  Wil je graag op de hoogte blijven van de activiteiten van het Nuon Solar Team? Lees dan hier het laatste nieuws!

  Lees meer