• Nieuws

Nuon Solar Team onthult ’s werelds slimste zonneauto

Geplaatst op 19-09-2018

Innovatieve radar moet Nuna9S winst brengen bij race in Zuid-Afrika

Beekse Bergen, 24 juli 2018 - Het Nuon Solar Team van de TU Delft presenteerde vandaag Nuna9S, de nieuwe, intelligente zonneauto die komende september deelneemt aan de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika. In Safaripark Beekse Bergen testte het team een speciaal ontwikkelde eigen radar waarmee de zonnewagen zich aan kan passen aan de zeer verschillende omstandigheden waarmee zij in Zuid-Afrika te maken krijgt. Deze radar werd door Jan Terlouw ingebouwd in de Nuna9S.
 
Wie Zuid-Afrika zegt, zegt immers niet alleen gebergte en valleien, grasland en woestijn, moderne snelwegen en stoffige, onverharde wegen, maar ook wilde dieren.
 
Door al deze verschillende condities staat de Nuna9S voor grote uitdagingen. Om die het hoofd te bieden, werkten de studenten afgelopen maanden aan ’s werelds slimste zonneauto, Nuna9S. Door een innovatieve radar past de auto zijn rijgedrag aan zijn omgeving aan om zo veilig en duurzaam mogelijk te rijden. Het herkennen van auto’s, motorrijders en hellingen is al uitgebreid getest. Ook kan Nuna9S door middel van routedata vooruitkijken naar heuvels op de route en haar vermogen en snelheid daar op aanpassen. Zo kan deze intelligente zonneauto van de TU Delft zo energiezuinig mogelijk door de Zuid-Afrikaanse berglandschappen rijden. 
 
Bijschrift: Voordat de radar werd ingebouwd ín de nieuwste zonneauto Nuna9S, werd deze getest op de voorganger (hierboven) te midden van Zuid-Afrikaanse dieren. De radar is hiervoor gemonteerd óp de neus van de zonneauto. Credit: Jan Willem de Venster.
 
Laatste check
Voordat de studenten van de TU Delft hun innovatie inbouwen in de nieuwste zonneauto Nuna9S, wordt zij eerst zorgvuldig getest op een van hun voorgaande Nuna’s.
Als laatste check testten de studenten vandaag in Beekse Bergen hoe hun radar reageert op de dieren die ze in het Afrikaanse land kunnen tegenkomen. Na deze finale test kon dit laatste en belangrijkste onderdeel van Nuna9S worden ingebouwd en is de auto klaar voor vertrek naar Zuid-Afrika. 
 
Jan Terlouw plaatst radar
De bekende oud-politicus, schrijver en ambassadeur van het Nuon Solar Team, Jan Terlouw, bracht speciaal voor de gelegenheid symbolisch de radar in de auto aan en sprak enkele woorden over het belang van duurzaamheid, innovatie en ambities van jongere generaties. Terlouw is fervent pleitbezorger van een duurzame samenleving.
 
Bijschirft: Jan Terlouw plaatst de radar als laatste onderdeel van de intelligente zonneauto in de neus van de Nuna9S. Hiermee is de zonneauto klaar voor de Sasol Solar Challenge. Credit: Jan Willem de Venster.
 

Deel dit bericht:

 • Nuna

  Nuna

  Meer weten over ’s werelds beste zonneauto? Lees hier meer over Nuna9S

  Lees meer
 • Team

  Team

  Leer het verhaal van onze 10 teamleden kennen!

  Lees meer
 • Nieuws

  Nieuws

  Wil je graag op de hoogte blijven van de activiteiten van het Nuon Solar Team? Lees dan hier het laatste nieuws!

  Lees meer