• Nieuws

Nuon Solar Team begint inhaalslag in Zuid-Afrikaanse bergen

Geplaatst op 27-09-2018

Nederlands team wil met nieuwste innovatie koploper uit Japan inhalen in laatste drie racedagen

Port Elizabeth, 27 september – Het Nuon Solar Team is begonnen aan een inhaalslag om koploper Tokai uit Japan in te halen. Vanaf vandaag, de zesde racedag van de Sasol Solar Challenge, zet het Nederlandse team daarom zijn ‘Intelligent Cruise Control’ in de Zuid-Afrikaanse bergen in. Het zonneraceteam verloor afgelopen dinsdag zijn positie als koploper na een reeks tegenslagen. De laatste drie racedagen beloven een titanenstrijd te worden tussen de titelverdedigers uit Nederland en het Japanse team. Grote vraag is of het Nuon Solar Team de Japanners nog zal weten in te halen. Zaterdag is de finish van de internationale race van zonne-auto’s. 
 
“Het was erg spannend afgelopen dagen doordat we problemen hadden met ons elektrisch systeem. Afgelopen avond- en nacht hebben we opnieuw alles op alles gezet om onze auto optimaal aan de start te laten verschijnen”, zegt elektrotechnicus en coureur Martijn Hoogelander (22). “De problemen zijn weer verholpen, maar het blijft spannend. Het weer is erg veranderlijk in Zuid-Afrika en daar moeten we onze strategie continu op blijven aanpassen. Na eindeloze vlaktes komen we nu aan in berglandschap. Hier kunnen we een nieuwe dimensie toevoegen aan onze strategie met onze nieuwste innovatie: Intelligent Cruise Control", vervolgt Martijn.
 
image
Bijschrift: Nuon Solar Team wil achterstand inhalen in Zuid-Afrikaans berggebied. Foto door Hans-Peter van Velthoven.
 
Slimme cruise control
De Delftse studenten vertrouwen erop dat ze in de bergen voordeel kunnen behalen op de Japanners met de inzet van hun slimme cruise control. Dankzij dit systeem kan het Nuon Solar Team zijn zonne-auto Nuna9S zo energiezuinig en effectief mogelijk laten rijden. Daarbij wordt onder meer rekening gehouden met het berglandschap en verkeer. Dat is in Zuid-Afrika erg belangrijk, omdat de zonnerace door uiterst contrasterende landschappen voert. "Onze zonnewagen kan met een radar en routedata haar omgeving herkennen. Nuna ziet bergen aankomen en kan haar instellingen en snelheid daar autonoom op aanpassen. Dit doet de auto nog voordat de coureur een helling ziet aankomen", aldus Technisch Manager Rintati Roza (22).
 
Volle moed ondanks tegenslagen
Op de eerste race, afgelopen zaterdag, raakte de zonnewagen in de slip. Diezelfde avond werd het team overvallen door noodweer, waardoor het tentenkamp wegwaaide. Desondanks wist het Nuon Solar Team de dag erna de etappe als eerste uit te rijden. Helaas gaf het Nederlandse team dinsdag zijn voorsprong uit handen, als gevolg van technische problemen met de zonne-auto. Nadat die waren verholpen, verschenen de Delftenaren woensdag weer vol goede moed aan de start en wisten gedurende de dag flink op de Japanners in te lopen. Tokai heeft echter nog wel meer kilometers op zijn naam staan. Bij de zonnerace gaat het erom binnen de gestelde tijd zo’n groot mogelijke afstand af te leggen. Komende zaterdag is de laatste bergetappe en zal duidelijk worden of Nederland de wereldbeker weer naar huis mag nemen.

Deel dit bericht:

 • Nuna

  Nuna

  Meer weten over ’s werelds beste zonneauto? Lees hier meer over Nuna9S

  Lees meer
 • Team

  Team

  Leer het verhaal van onze 10 teamleden kennen!

  Lees meer
 • Nieuws

  Nieuws

  Wil je graag op de hoogte blijven van de activiteiten van het Nuon Solar Team? Lees dan hier het laatste nieuws!

  Lees meer