• wubbojoos3

De Week van Wubbo blog 1: Joos Ockels

Geplaatst op 02-07-2018

De eerste keer WorldSolarChallenge - Wubbo 

Wil je voor de komende Wubbo-Week een herinnering schrijven over Wubbo+Nuna is de vraag van Pauline aan mij. Hoe leuk is dat, zeg ik direct, maar nu achter mijn computer bedenk ik me hoeveel ‘stukjes’ ik wel niet kan schrijven. Wat te kiezen . Wat zal ik schrijven uit die geschiedenis van nu al 18 jaar. Voor mij is het geen 17 jaar terug, maar meer dan 18 jaar want het begon in 2000 (misschien wel de winter van 1999). 

Ik herinner me nog heel goed de avond dat Wubbo zei dat er een aantal studenten op bezoek zouden komen van de TUDelft om met hem over ‘iets’ te praten. Wubbo werkte in die tijd nog bij de ESA en zijn connectie met de TU bestond uit een deeltijd-hoogleraarschap. Ik weet ook nog dat op die eerste avond ene Ramon ,Eiso en Tim erbij waren. Studenten kwamen wel vaker langs dus wat dat betreft was het niet nieuw. Wel nieuw waren de verhalen erna. Laat ik beginnen met te zeggen dat deze herinnering voor mij heel levendig is, niet zozeer door het onderwerp zonne-auto racen of het begin van de Nuna-storie, maar meer door het tijdstip waarop die studenten langs kwamen. Wubbo had namelijk in dat jaar te horen gekregen dat zijn project Euromoon - een europese missie naar de Zuidpool van de Maan - door de ESA was afgewezen. Hij was gewoon ongelooflijk boos dat een project waarin hij zo vast geloofde en iets wat volgens hem zoveel potentie had uiteindelijk een NEE kreeg. Hij had er minstens 2 jaar ongelooflijk hard voor gewerkt en enorm veel mensen in Europa ermee geïnspireerd. Een Nee dus - Europa durfde niet en een Nee dus ook voor Wubbo. Niet leuk - niet leuk thuis. Achteraf kan ik heel goed concluderen dat er dan voor een persoon als Wubbo maar een middel, maar een medicijn werkt.. Zet al je energie op een volgend project. Een nieuw probleem is heerlijk; een uitdaging en wat is er leuker als een uitdaging. Ik denk dat iedereen die ooit met Wubbo heeft gewerkt het met me eens is dat een probleem voor Wubbo zeker geen reden was om daarvan weg te gaan. Hij had de ongelooflijke arrogantie om te denken dat hij bij elk probleem zeker op vlak van natuurkunde zijn bijdrage kon leveren.  Zo kreeg het idee van de studenten om mee te doen aan een zonne-auto race in Australie alle aandacht. Soms denk ik ook dat die jongens niet doorhadden of in ieder geval wel eens verbaasd moeten zijn geweest over datgene wat ze in Wubbo hebben teweeggebracht. De hoeveelheid energie in Wubbo als hij in iets gelooft of als hij zijn tanden ergens in zet is enorm. Ik heb het meerdere keren gezien en meegemaakt. Die keer na die afwijzing van Euromoon was het dubbel zo groot. Hoezo meedoen - NEE je moet winnen. De studenten wilden in allereerste instantie meedoen met de race - ervaring opdoen en Wubbo gebruiken als ambassadeur naar de Universiteit. Wubbo wilde alleen maar meedoen als ze met hem de beste - de mooiste - de snelste auto willen maken. Zo ontstond dus de directe vraag terug. Wat is er voor nodig is om te Winnen. Dat werd de geboorte van de winning factors. Bepaal eerst je doel en ga dan denken over wat nodig is om dat doel te bereiken. Heb je dat, dan weet je in ieder geval waar je aan moet werken. Hij bracht alles in een stroomversnelling en voordat iedereen het wist was er een grootschalig project ontstaan. 

De race zelf werd voor Wubbo en mij de eerste reis naar Australie. Nuon was al wel als sponsor onderdeel van het project maar de naam was nog niet Nuna maar Alpha Centauri - Wubbo heeft alle races tot en met 2013 meegemaakt. (6x). Ik was er 5x bij. Uitzondering was 2005 omdat hij in die zomer een hartstilstand had. 

Naast de races was er voor ons ook de fantastische Andiante-tour georganiseerd in samenwerking met de ESA. Voor ons was het vanzelfsprekend om mee te gaan. Achter Nuna aan rijden door heel Europa is een ervaring om nooit te vergeten.

Deel dit bericht:

 • Nuna

  Nuna

  Meer weten over ’s werelds beste zonneauto? Lees hier meer over Nuna9S

  Lees meer
 • Team

  Team

  Leer het verhaal van onze 10 teamleden kennen!

  Lees meer
 • Nieuws

  Nieuws

  Wil je graag op de hoogte blijven van de activiteiten van het Nuon Solar Team? Lees dan hier het laatste nieuws!

  Lees meer