Language | en

Nieuws

social

Nieuwste Nuna zonneauto rijdt net als Tesla op autopilot


31-03-2017 / Nieuwste Nuna zonneauto rijdt net als Tesla op autopilot

Hoewel we als Nuon Solar Team de afgelopen maanden ontzettend ons best doen om het ontwerp van onze nieuwste zonneauto Nuna9 geheim te houden, is gisteren toch een tipje van de sluier opgelicht. Een enthousiasteling postte een filmpje op Twitter waarop te zien was dat we aan het testen waren met een zelfsturend systeem in de zonneauto. Nu dit niet langer geheim is, maken we het nieuws graag zelf op onze eigen manier bekend.

Een auto die op autopilot rijdt: je ziet er tegenwoordig overal filmpjes van opduiken. Deze week bracht Tesla nog een nieuwe versie van hun autopilot systeem uit waarmee de auto zelfs zelfstandig kan inparkeren. Als Nuon Solar Team willen we er nu ook mee gaan racen. Voor Nuna9 kan een zelfsturend systeem veel goeds betekenen tijdens de race in Australiƫ.

Efficiency door beter sturen
Hoewel we als Nuon Solar Team tot nu toe elke twee jaar erin slagen de beste zonneauto te bouwen, is er zeker nog ruimte voor verbetering. Bijvoorbeeld als het gaat om het stuurwerk. Een computer kan nu eenmaal veel preciezer bepalen hoe je het beste door de bocht kan gaan dan de coureur zelf, die dat op basis van zijn ervaring moet inschatten. Op een race van 3.000 kilometer kan de efficiency die dat oplevert zorgen voor een behoorlijk verschil aan de finish.

Nadeel van een autopilot systeem is het gewicht ervan. De vraag is dan ook of de te behalen efficiency opweegt tegen het extra gewicht. Maar de eerste test met de autopilot afgelopen week zag er veelbelovend uit.

Q&A
Hoe zit het nou precies met dat autopilot systeem voor in zonneauto Nuna9?
Krijg eindelijk antwoord op al je vragen:

 top