Language | en

Nieuws

social

Zonneauto Nuna aangehouden door politie


28-09-2016 / Zonneauto Nuna aangehouden door politie

28 september – Het Nuon Solar Team, dat momenteel door Zuid-Afrika racet in de SASOL Solar Challenge, is vanmiddag net voor de finish van de vijfde racedag aangehouden door de Zuid-Afrikaanse politie. Het team moest hun etappe uiteindelijk onder politiebegeleiding uitrijden en kwam door het oponthoud te laat binnen.


De SASOL Solar Challenge in Zuid Afrika is een acht dagen durende zonnerace van Pretoria naar Kaapstad. Hierbij is het de bedoeling dat de teams zoveel mogelijk kilometers afleggen. Elke dag rijden de deelnemende teams een etappe met een aantal loops. Winst kan worden behaald door zoveel mogelijk extra loops te rijden binnen de racetijd. De race vindt plaats op de openbare weg, tussen het normale verkeer, wat de nodige uitdagingen met zich meebrengt.

Aanhouding
Woensdagmiddag werd het team vlak voor de finish in Port Elizabeth aangehouden door een aantal nieuwsgierige politieagenten. Zij zagen zonneauto Nuna8s rijden over de snelweg en besloten het voertuig aan de kant te zetten. Het kostte de teamleden uiteindelijk 16 minuten om de politie uit te leggen wat ze aan het doen waren. Uiteindelijk mocht het team onder politiebegeleiding verder rijden en moest de organisatie van de Solar Challenge bij de finishlijn een verklaring afleggen. Door het oponthoud werd de uiterlijke finishtijd met zo’n 10 minuten overschreden.

 

Tijdsboete en latere startpositie

Bij de SASOL Solar Challenge heeft een late binnenkomst tot gevolg dat een zonneteam de volgende dag later moet starten. Dit betekent dat het team meerder zonneauto’s moet inhalen, wat veel energie kost. Wanneer een team meer dan tien minuten te laat binnenkomt volgt aftrek van de kilometerstand.  Op dit moment is het nog onzeker of de organisatie de strafmaatregelen kwijt zal schelden. Teamleider Sjoerd Stevens vertelt: “Wij hopen op dit moment dat de organisatie de extra gereden tijd kwijt zal schelden. Aangehouden door de politie is een situatie van overmacht. We zullen morgen pas definitief horen of het gevolgen zal hebben voor onze voorsprong.”top