Language | en

Nieuws

social

Racen in Egypte: Net anders dan gedacht


20-03-2017 / Racen in Egypte: Net anders dan gedacht

Een kleine twee weken geleden kondigde het Nuon Solar Team aan in samenwerking met studenten van de Universiteit van Helwan in Cairo deel te zullen nemen aan de Somabay Egyptian Solar Challenge van 14 tot en met 20 maart. Deelgenomen is er, maar het evenement verliep wat anders dan dat zowel de teams als de organisatoren hadden verwacht. Lees in dit blog een korte samenvatting van het evenement terug.

De opzet

Tijdens de Somabay Egyptian Solar Challenge (SESC) zouden internationale teams, in samenwerking met teams van studenten van Egyptische universiteiten, het tegen elkaar opnemen in een zonnerace georganiseerd vanaf het schiereiland Soma Bay in Egypte. Tijdens deze race zouden teams etappes rijden beginnend en eindigend in Soma Bay, met in elke etappe de mogelijkheid om extra kilometers te sparen door te keren op aangewezen keerpunten. Degene die na vier dagen de meeste kilometers op de teller zou hebben staan, was de winnaar van het event. Naast de prestige die op het spel stond, was een belangrijk doel van de SESC om Egyptische studenten te leren over zonneracen en de techniek die daarbij komt kijken.

Nuna8 in Egypt

Onaangename verrassingen

Op donderdag 9 maart vertrokken 9 alumni van het Nuon Solar Team naar Cairo, om zich daar aan te sluiten bij studenten van de universiteit van Helwan. Daar aangekomen bleek dat de grootste uitdaging van dit evenement niet het rijden van de race zou zijn, maar het verzorgen van alle logistiek in voorbereiding op de race. De transportcontainers van alle zonneraceteams en die van de organisatie werden dagenlang opgehouden bij de douane, waardoor ze uiteindelijk pas op de eerste racedag aankwamen in Soma Bay.

Improviseren

Nadat de zonneauto’s aangekomen waren en door de teams waren voorbereid op de keuring, heeft de organisatie alle auto’s gekeurd voor het evenement. Na dit tijdrovende proces waren er nog iets meer dan twee dagen beschikbaar voor het evenement, voor alle (gecombineerde) teams was er echter nog geen tijd geweest om te oefenen met veiligheidsprotocollen en het rijden met een zonnewagen in het algemeen. In overleg met de drie deelnemende teams (de problemen bij de douane reduceerde het deelnemersveld sterk) is, met het oog op de veiligheidsrisico’s dat het gebrek aan training met zich meebrengt, besloten het evenement aan te passen en de openbare weg te mijden. In plaats daarvan is, met hulp van de organisatie van het evenement, een aangepaste “challenge” opgezet om de Egyptische studenten in de korte beschikbare tijd zoveel mogelijk te leren over zonneracen.

Procedures training in Egypt

Gedurende een tweedaags evenement hebben de teams rondes over het terrein van Soma Bay gereden. Op willekeurige momenten kregen teams opdrachten en scenarios voorgelegd door de organisatie, zoals het verwisselen van een band of coureur, het vervangen van een konvooiauto of het wegvallen van radiocommunicatie. Door te reageren op deze situaties hebben de Egyptische studenten een stoomcursus zonneracen gehad, en hebben ze gezien dat succesvol zonneracen niet alleen een goede auto vereist, maar vooral ook een ijzersterk team.

De afloop

Door de veranderde opzet van het evenement is het lastig een ‘winnaar’ aan te duiden, op dit moment is deze in elk geval niet bekend. Hoeveel rondjes/kilometers alle teams hebben gereden is ook na de twee dagen nog onbekend, dus wie de overwinningstrofee krijgt moeten we zien tijdens de ceremonie van het evenement op dinsdag 22 maart. Tot die tijd blijft ook de uitkomst van het evenement dus een verrassing, maar gezien de ontwikkelingen tot nu toe in Egypte mag juist dat dan weer geen verrassing zijn.

Meer zien?

Meer afbeeldingen zijn te vinden op onze Twitter, Instagram en Flickr pagina.top