Language | en

Nieuws

social

Pech houdt aan voor studenten van de TU Delft


29-09-2016 / Pech houdt aan voor studenten van de TU Delft

29 september – Het lijkt niet op te houden met de pech van het Nuon Solar Team. Gisteren werden ze aangehouden door de politie, vandaag moet hun zonneauto Nuna keer op keer gerepareerd worden door de heftige windvlagen en hobbelige Zuid-Afrikaanse wegen. Ondanks de tegenslagen weten de studenten uit Delft hun concurrenten nog steeds voor te blijven.

Gisterenmiddag werd het team vlak voor de finish in Port Elizabeth aangehouden door een aantal nieuwsgierige politieagenten. Door het oponthoud werd de uiterlijke finishtijd met zo’n 10 minuten overschreden. Normaal gesproken zou dit leiden tot een latere startpositie de volgende racedag. Gelukkig bleek dat niet het geval. De organisatie van de SASOL Solar Challenge erkende de overmacht en het Nuon Solar Team mocht op hun vertrouwde eerste startpositie beginnen.

Sterke wind
Op de zesde racedag ondervond het team opnieuw veel hinder van de sterke wind in Zuid-Afrika. Toen zonneauto Nuna Port Elizabeth uitreed, blies een grote windvlaag de canopy – de kap waaronder de coureur zit – van de zonneauto af. Gelukkig belandde deze in de zachte berm in plaats van op het asfalt. De schade viel daardoor mee en studenten van de TU Delft konden blijven doorrijden. Vanavond zal er wat herstelwerk plaats moeten vinden.

_67a2430-min

Losse draadjes
Slechts een paar rondes verder sloeg opnieuw het noodlot doe. Christel Prins, de strateeg van het team, merkte opeens een sterke daling in energie inkomsten op. Ze vertelt: “Ineens kwam er bijna 80% minder zonne-energie binnen. Daarbij riep onze coureur dat hij een tikkend geluid hoorde. We gokten dat er een draadje was losgeraakt, dat door de wind tegen de auto aantikte en zijn op de gok op de batterij van Nuna doorgereden tot de volgende verplichte stop”. Daar eenmaal aangekomen bleek dit inderdaad het geval te zijn en zette elektrotechnicus Bas van Wee de draden binnen een paar seconden weer vast. Hij vertelt: “Achteraf gezien hadden we het beter aan de kant van de weg kunnen repareren, dat had ons een deels lege accu gescheeld.”

Garden Route
Vanaf de zesde dag van de SASOL Solar Challenge SA verandert de omgeving voor de studenten uit Delft. Waar ze voorheen vooral over vlaktes en door dorpjes raceten, begonnen ze vandaag aan de befaamde Garden Route, bekend om haar steile hellingen en scherpe bochten. Ondanks de tegenslagen is het Nuon Solar Team nog steeds koploper in de race. Mocht de pech die het team de afgelopen dagen heeft ervaren echter doorzetten, dan is nog niets zeker.

Foto’s door Hans-Peter van Velthoventop